facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

woensdag, 28 juni 2017


Ministerie geeft subsidie van half miljoen euro voor onderzoek naar ouderen in verpleeghuizen

Voelen ouderen in verpleeghuizen zich beter als ze dagelijks even onder de zonnebank liggen?

Of als ze juist paracetamol slikken? Dat pluizen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit. Daarvoor krijgen zij een subsidie van ruim een half miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het doel van deze subsidie is om de kwaliteit van de langdurige zorg te verbeteren. Het zijn allemaal lopende onderzoeken waarin het ministerie investeert, maakt Wilco Achterberg duidelijk. Hij is hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde in het LUMC. Ook is hij voorzitter van het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH), waarin het LUMC en tien andere zorginstellingen samenwerken. De ruim een half miljoen euro gaat naar dit netwerk, dat het geld gaat investeren in het stimuleren en versterken van wetenschappelijk onderzoek in verpleeghuizen.

Zonnebanken

Zo wordt er gekeken naar het effect van zonnebanken op de gesteldheid van ouderen. “Volgens de gezondheidsraad moeten ouderen voldoende vitamine D binnen krijgen. Dat kan met behulp van pillen, maar ook door het gebruik van een zonnebank. Deze ouderen krijgen dan ook een iets bruinere huid, waar ze misschien complimenten over krijgen. Wellicht voelen ze zich daardoor ook iets beter”, zegt Achterberg. 

Paracetamol

Ook wordt onderzocht wat het effect van paracetamol is op hoe ouderen in verpleeghuizen zich voelen. 65 proefpersonen krijgen een tijdje paracetamol, daarna een tijdje een placebopil. Vervolgens wordt er gekeken naar het effect van pijn op de kwaliteit van leven van de ouderen.  

Plan

De subsidie wordt ook gebruikt om een digitaal platform op te richten om de revalidatie van ouderen onder de loep te nemen. Dat plan lag er al een tijd, maar nu is er het geld om het daadwerkelijk uit te voeren, aldus Achterberg. “Zorginstellingen hanteren nu verschillende methodes om bij te houden hoe het met de revalidatie van een patiënt gaat die  bijvoorbeeld een heup heeft gebroken. Nu willen we een methode instellen, zodat we de data onderling kunnen vergelijken.” Zo kan de kennis binnen het UNC-ZH makkelijker onderling worden gedeeld.

 

- einde bericht -

 

Bron: LUMC

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)