facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 27 juni 2017


VUmc Alzheimercentrum helpt mensen hun hersenen gezond te houden

Wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum ontwikkelen een website en een app met informatie over en tips voor gezonde hersenen.

Dit project richt zich op mensen die geheugenklachten ervaren, terwijl hun prestaties op de geheugentesten normaal zijn. Dinsdag 24 januari - tijdens de nationale e-healthweek - vond de officiële start plaats.

De website en de app hebben als doel om mensen te ondersteunen bij het aannemen van een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl kan helpen bij het fit houden van de hersenen, en zo een bijdrage leveren aan het voorkómen van de ziekte van Alzheimer. Omdat geheugenklachten belastend zijn, is de verwachting dat mensen met deze zogenoemde 'subjectieve klachten' extra gemotiveerd zijn mee te doen aan een online programma met tips om de hersenen gezond te houden.

Geheugenklachten
De VUmc-onderzoekers werken samen met wetenschappers uit Keulen, Bonn, Barcelona en Dublin. Via Duitse, Spaanse en Nederlandse geheugenpoliklinieken komen de onderzoekers in contact met mensen die wel geheugenklachten hebben, maar normaal presteren bij een geheugentest. De onderzoekers brengen allereerst in kaart waar deze personen behoefte aan hebben, willen ze meedoen aan het leefstijlprogramma. Met die informatie gaan de VUmc-onderzoekers samen met Ierse wetenschappers aan de slag: de al bestaande website wordt geschikt gemaakt voor een speciaal programma voor mensen met geheugenklachten in Nederlands-, Duits-,  en Spaanstalige landen.

Nieuwgierig geworden? Neem alvast een kijkje op de website (nu beschikbaar in Engels, Duits en Frans, en nog niet toegespitst op mensen met geheugenklachten).

e-healthweek
Van 21 t/m 27 januari 2017 organiseren het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving de e-healthweek. Op dinsdag 24 januari vond de officiële kick-off meeting plaats van het EuroSCD-project.

 

- einde bericht -

 

Bron: VUmc

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)