facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


Nieuw onderzoek naar drugsgebruik bij hooggevoeligheid

Europese subsidie van half miljoen voor gedragsonderzoeker Judith Homberg

Voor veel hooggevoelige mensen vormt de moderne prikkelrijke samenleving een chronische uitdaging. Gedragsonderzoeker Judith Homberg van het Radboudumc wil weten welke sociale omstandigheden leiden tot drugsgebruik bij hooggevoelige mensen. Zij krijgt hiervoor een subsidie van 500.000 euro van het Europe Research Area Network on Illicit Drugs (ERANID). Hiermee hoopt ze manieren te vinden om hooggevoelige mensen beter te helpen met drugsproblematiek.

Ongeveer twintig procent van de Nederlanders is hooggevoelig. Zij zijn extra gevoelig voor externe prikkels, hebben een verhoogde cognitieve verwerking hiervan en hebben doorgaans sterke emotionele reacties. Daardoor kunnen ze empathischer en creatiever zijn dan gemiddeld, maar ze zijn ook vaak chronisch overprikkeld. Een deel van hen zoekt hiervoor een oplossing in het gebruik van verdovende middelen. Hun sociale omgeving is een belangrijke factor in die keuze.

Gedragsonderzoeker Judith Homberg en haar collega’s willen weten welke sociale omstandigheden leiden tot drugsgebruik bij hooggevoelige mensen, en welke sociale factoren voorspellen wanneer zij succesvol van de drugs af kunnen komen. In het project STANDUP (Sensory Processing SensiTivity AND Use recovery Pathways) willen zij ook inzicht krijgen in de omvang van de groep hooggevoelige drugsgebruikers. Hiervoor gaan zij 1.500 hooggevoelige mensen langdurig volgen. Daarnaast zullen zij de onderliggende mechanismen in diermodellen onderzoeken. Daardoor hopen de onderzoekers meer te weten te komen over het ‘veroorzakende’ en ‘genezende’ potentieel van sociale omstandigheden van hooggevoelige mensen.

Het Europe Research Area Network on Illicit Drugs (ERANID) subsidieert het onderzoek met 500.000 euro. Het STANDUP project wordt uitgevoerd door Judith Homberg van het Radboudumc, samen met Fabio Fumagalli (Universiteit van Milaan, Italie), Maria Melchior (INSERM, Frankrijk), en Boris Quednow (Universiteit van Zurich, Zwitserland).

 

- einde bericht -

 

Bron: Radboudumc

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)