facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


Betere start voor transplantatieorganen

Het Erasmus MC heeft een nieuwe perfusiekamer geopend. Hier kunnen transplantatieorganen voortaan beter worden geconserveerd.

De nieuwe perfusiekamer is begin februari officieel in gebruik genomen door bestuursvoorzitter Ernst Kuipers. Het Erasmus MC is, na het UMCG, het tweede umc dat over zo'n speciale perfusieruimte beschikt.

Geconserveerd
Chirurg dr. Jeroen de Jonge: "Perfusie betekent het op gang houden van de vochtcirculatie in het orgaan. Tot voor kort werden organen die hier binnenkwamen, zoals levers en nieren, gekoeld in een bak met ijs. Daarmee zijn ze op het moment van transplantatie niet in optimale conditie. Het stervensproces brengt altijd schade toe. Door organen in de perfusiekamer op een speciale pomp aan te sluiten en door te spoelen, kunnen ze op een hogere temperatuur worden bewaard en blijven ze beter geconserveerd."

Zuurstof
"Vooralsnog worden organen doorstroomd met en speciale perfusievloeistof, waaraan zuurstof is toegevoegd. Maar straks gaan we ook organen met bloed doorstromen. Dat maakt het mogelijk om de kwaliteit van het orgaan te kunnen onderzoeken en het in sommige gevallen zelfs op te knappen.”

Blij
Tot op heden worden nog regelmatig levers, nieren en longen niet benut voor transplantatie, omdat ze mogelijk niet meer in orde zijn, vertelt De Jonge. “We hebben het afgelopen jaar bijvoorbeeld zes longen moeten afwijzen. Dat zijn er best veel, op de in totaal vijftien tot twintig longen die we per jaar krijgen. Met de machine hadden we er misschien een aantal kunnen gebruiken." Hij is erg blij met de nieuwe perfusiekamer. “Het is een relatief kleine ruimte, maar voldoet aan alle eisen van een operatiekamer."

 

- einde bericht -

 

Bron: Erasmus MC

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)