facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


Oefenprogramma op maat blijkt zeer effectief voor grote groep patiŽnten met knieartrose ťn comorbidi

Voor patiŽnten met knieartrose is oefentherapie een effectieve behandeling.

Echter, 60-85% van de artrosepatiënten heeft te maken met bijkomende ziektes zoals hartproblematiek, diabetes of obesitas. Deze comorbiditeit kan een belangrijk obstakel zijn voor oefentherapie.

Vaak worden patiënten met artrose en comorbiditeit niet of niet adequaat behandeld. Van het effect van oefentherapie op patiënten met knieartrose en ernstige comorbiditeit is weinig bekend. Mariëtte de Rooij, fysiotherapeut bij Reade, toont nu met haar onderzoek aan dat een oefenprogramma op maat zeer effectief is in het verbeteren van het fysiek functioneren bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit. Op donderdag 16 februari promoveert De Rooij bij VUmc op haar onderzoek "Comorbidity in knee osteoarthritis, development and evaluation of tailored exercise therapy''.

Oefentherapie neemt een belangrijke plaats in bij de behandeling van knieartrose. Mensen met knieartrose en ernstige comorbiditeit worden echter vaak uitgesloten van behandeling, vanwege de risico's die hartproblematiek of diabetes met zich mee kunnen brengen.

De Rooij ontwikkelde een programma voor oefentherapie aangepast aan de aanwezigheid van comorbiditeit. Bij patiënten met knieartrose en ernstige comorbiditeit (hartproblematiek, type 2 diabetes, COPD of obesitas) onderzocht zij of dit programma op maat effectief is in het verbeteren van het fysiek functioneren.  Gedurende 20 weken kreeg de groep een geïndividualiseerd oefenprogramma.

De resultaten tonen aan dat een oefenprogramma op maat zeer effectief is in het verbeteren van het fysiek functioneren bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit. Het functioneren van de patiënten verbeterde zelfs nog nadat het oefenprogramma was afgelopen. Bovendien is het oefenprogramma veilig gebleken. De resultaten van deze studie laten zien dat oefentherapie, mits aangepast aan comorbiditeit, een belangrijke behandeloptie is voor patiënten met knieartrose en (ernstige) comorbiditeit.

 

- einde bericht -

 

Bron: VUmc

 


Reacties van bezoekers ...
  1. 0 0 report
    #1 20 februari 2017 om 18:06 door user_3301
    Naast oefentherapie zijn kniebraces met scharnierspalken ge√Įndiceerd bij artrose van de knie. Door de compressie van braces worden onderliggende spieren extra gefaciliteerd (proprioceptieve reflex). Hierdoor wordt geen spierverslapping gezien, maar wel bescherming van het kniegewricht. Scharnierspalken aan binnen en buitenzijde voorkomen bij kruisband instabiliteit toename van de artrose door een schuiflade beperking en beschermen het kniegewricht tegen torsiebelasting. Bovendien geven de spalken en fixatiebanden extra stabiliteit aan een instabiel gewricht, wanneer het kapsel-/bandapparaat verslapt door de kraakbeendegeneratie (a.g.v. gewrichtspleet versmalling). Rubberen inlegzolen en/of inleghakken van siliconen materiaal zorgen voor schokabsorptie in de schoen i.p.v. belasting van het gedegenereerde knie kraakbeen. Het advies van braces geldt ook voor andere artrose gewrichten en degeneratieve verschijnselen bij a-specifieke lage rugklachten. Fysio- | Manueeltherapeut | Adviseur niet meer praktiserend

 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)