facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


NZa ontvangt ruim 2100 meldingen in 2016

Burgers wisten de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in 2016 te vinden voor meldingen van hun problemen in de zorg.

Zo meldden burgers dat ze een hoge rekening ontvingen bij de tandarts, zonder een offerte vooraf te krijgen. Ook veelvoorkomend waren meldingen van burgers die vonden dat ze geen gesprek hadden gehad bij hun apotheek, maar hiervoor wel moesten betalen. Tot slot meldden burgers dat ze het ziekenhuis hebben bezocht in 2016, maar onverwacht hun eigen risico betalen over 2015. Door deze meldingen kan de NZa zich nog beter inzetten voor toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare zorg.

Meldingen
De NZa heeft in 2016 in totaal 2156 meldingen ontvangen. In het vierde kwartaal van 2016 kwamen er bijna 700 meldingen binnen. Dit zijn 200 meldingen meer dan in het derde kwartaal. In de meeste zorgsectoren zien we een daling in meldingen, maar het aantal meldingen over zorgverzekeraars neemt toe in het vierde kwartaal. Dit is met name te verklaren door de meldingen over het contracteringsproces tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Ook stelden burgers vragen over hun verzekeringen. Ze wilden bijvoorbeeld  weten of hun behandeling vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering wordt vergoed.

Interventies
Sinds 2016 heeft de NZa een Snelle Interventieteam (SI-team). Het SI-team pakt snel en zichtbaar meldingen op, aanvullend op de bestaande toezichtsgebieden. In 2016 waren dit bijna 400 meldingen. Zo controleerde het SI-team of ggz-aanbieders hun wachttijd op de website vermelden, ging zij in gesprek met tandartsen die geen offerte verstrekten en legde zij signalen voor bij verzekeraars over hun dienstverlening. Daarnaast sprak het SI-team apothekers aan waarbij het niet helder was of zij een begeleidingsgesprek gevoerd hadden, terwijl het wel op de rekening stond.

 

- einde bericht -

 

Bron: NZa

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)