facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

woensdag, 28 juni 2017


Kinderen en roken: de feiten op een rij

Over het onderwerp (mee)roken door kinderen doen verschillende, soms uiteenlopende cijfers de ronde. Neemt het aantal rokende scholieren af, of toe?

Hoeveel kinderen beginnen dagelijks met roken? Hoe snel kan een kind verslaafd zijn? En hoe schadelijk is meeroken door kinderen eigenlijk?

De variëteit in informatie over (mee)roken door kinderen heeft onder meer te maken met verschillen tussen onderzoeken en onderzoeksmethoden, het tijdsbestek waarin het onderzoek is verricht en de herkomst van de gegevens. In deze feitenlijst zet het Trimbos-instituut, in opdracht van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, een aantal feiten rondom kinderen en (mee)roken op een rij, volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en met een bespreking van de diverse bronnen. De feiten zijn ingedeeld in twee subthema’s: actief roken en passief roken, ook wel 'meeroken'.

Zelf roken

Rondom actief roken wordt beschreven hoeveel kinderen (opgesplitst naar leeftijd, schooltype, geslacht) er ‘traditioneel’ roken, en hoe vaak zij een e-sigaret of waterpijp gebruiken. Ook komt aan bod hoe dit percentage zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, en hoe het percentage rokende jongeren in Nederland zich verhoudt ten opzichte van hun buitenlandse leeftijdsgenoten.

Er is berekend dat naar schatting ongeveer 75 kinderen per dag beginnen met dagelijks roken, en dat ongeveer twee derde van de huidige rokers voor het 18e jaar is begonnen. Verder wordt aan de hand van recente wetenschappelijke inzichten beschreven hoe snel een kind rookverslaafd kan raken, en welke factoren hierbij een rol spelen. Een belangrijke factor hierbij is het zien van roken door kinderen – bijvoorbeeld via rokende ouders en leeftijdsgenoten, maar ook via films en tabaksdisplays in winkels. Tot slot wordt besproken hoe kinderen aan tabak komen.

Meeroken

Ook meeroken heeft veel schadelijke gevolgen voor kinderen. Dit begint al tijdens de zwangerschap. Deze feitenlijst beschrijft hoeveel kinderen al in de buik worden blootgesteld aan de gevaren van roken en wat de gezondheidsrisico's hiervan zijn. 
Er is berekend dat naar schatting ongeveer 40 baby’s per dag worden geboren die tijdens de zwangerschap dagelijks zijn blootgesteld aan de gevaren van roken en dat jaarlijks naar schatting zo’n 60 baby’s overlijden doordat de moeder gedurende de gehele zwangerschap dagelijks rookte.

In de factsheet wordt ook beschreven hoe vaak ouders roken in bijzijn van hun kinderen, en welke schadelijke gevolgen dit voor het kind heeft. Tot slot worden de gezondheidsrisico's van blootstelling aan derdehands rook door kinderen besproken.

Lees in de bijlage de factsheet Kinderen en roken – een aantal feiten op een rij

 Bijlage openen

 

- einde bericht -

 

Bron: Trimbos-instituut

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)