facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 27 juni 2017


Jonge beroerte werkt lang door

Lange termijn risico op vaatziekten en epilepsie

Steeds meer jonge mensen krijgen een beroerte (een transient ischemic attack (TIA), herseninfarct of hersenbloeding). Arts en onderzoekster Renate Arntz van het Radboudumc onderzocht het lange termijn risico op complicaties na het doormaken van een beroerte op jonge leeftijd (18 - 50 jaar). Epilepsie komt veel voor bij deze groep patiënten en heeft langdurige gevolgen. Ook bestaat er een levenslang verhoogd risico op nieuwe hart- en vaatziekten. 

Het aantal mensen dat op jonge leeftijd (18 - 50 jaar) een beroerte krijgt, neemt de laatste jaren toe. Dit lijkt vooral te komen door het meer voorkomen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken en hoge bloeddruk. Juist voor jonge patiënten, die dikwijls werken, jonge gezinnen hebben en over het algemeen nog een heel leven voor zich hebben, is kennis over de eventuele lange termijn gevolgen belangrijk. Hier is echter weinig over bekend.

Epilepsie veelvoorkomend na beroerte op jonge leeftijd

Renate Arntz laat zien dat epilepsie een veelvoorkomende complicatie is na een beroerte op jonge leeftijd. Ook is het ontwikkelen van epilepsie geassocieerd met een slechter (cognitief) functioneren en een hoger overlijdensrisico. De aard van de beroerte speelt daarbij ook een rol. ´Patiënten met een hersenbloeding of herseninfarct hebben vier keer meer risico op epilepsie dan patiënten met een TIA. Ook bestaat er een associatie tussen de ernst van de beroerte en het ontstaan van epilepsie‘, concludeert Arntz.

Levenslang verhoogd risico op vaatziekten

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Arntz dat mensen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen, levenslang een verhoogd risico houden op het ontstaan van nieuwe hart- en vaatziekten, vooral patiënten met klassieke risicofactoren zoals roken, een hoge bloeddruk of overgewicht. Arntz laat zien dat veel van deze patiënten wel meer dan tien jaar eerder in hun leven dezelfde beschadigingen hebben aan de kleine bloedvaten in de hersenen dan gezonde controle personen.

FUTURE- onderzoek

De resultaten uit haar proefschrift zijn gebaseerd op de FUTURE- studie. Dit is een uniek prospectief onderzoek in het Radboudumc naar de oorzaken en lange termijn gevolgen van patiënten die op jongere leeftijd een TIA, herseninfarct of hersenbloeding doormaken. In dit onderzoek zijn ruim 1000 patiënten geincludeerd die gemiddeld 10 jaar gevolgd zijn. Naast het beter kunnen informeren van patiënten over hun ziektebeloop, zijn deze inzichten ook bruikbaar voor mogelijk toekomstig onderzoek naar het voorkómen van complicaties.

 

- einde bericht -

 

Bron: Radboudumc

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)