facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 27 juni 2017


Tussen 18 en 70 jaar? Doe de VUmc-hoortest!

Veel mensen krijgen rond hun 50ste al last van gehoorverlies, blijkt uit het Nationale Hooronderzoek van VUmc.

Doe de hoortest op hoortest.nl en kom erachter hoe goed u kunt horen in een lawaaiige omgeving. Vrijdag 3 maart - internationale dag van het gehoor en oor - staat in het teken van actie tegen gehoorverlies. Omdat het gehoor vaak geleidelijk ongemerkt achteruit gaat, is het belangrijk om op tijd in actie te komen.

Nederland telt 1,5 miljoen slechthorende mensen. De internationale dag van het gehoor en oor is in 2007 bedacht door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om aandacht te vragen voor de gevolgen van gehoorverlies. Ook het online Nationale Hooronderzoek van de afdeling KNO van VUmc bestaat tien jaar. Zo'n 2.500 mensen deden destijds de startmeting en meer dan duizend daarvan hebben na vijf jaar opnieuw meegedaan. De tweede herhaalmeting - nu na tien jaar -  is een paar maanden geleden gestart en daaraan hebben nu al  500 deelnemers  meegedaan.

Stress
De resultaten van al deze metingen zijn wereldwijd uniek en heel belangrijk voor de kennis over het ontstaan van gehoorverlies en de gevolgen voor mensen in hun dagelijks leven. Door deze langlopende studie is bijvoorbeeld aan het licht gekomen dat er vanaf het 50ste levensjaar een versnelling is in de achteruitgang van het gehoor in achtergrondruis. "Op deze leeftijd staan mensen midden in het leven met werk en kinderen en kan een verminderde gehoorcapaciteit een grote impact op hun leven hebben", aldus onderzoeker en co-projectleider Mariska Stam. "Actie ondernemen en je gehoor op regelmatige basis laten testen is dan heel verstandig."
Uit resultaten van het Nationale Hooronderzoek blijkt ook dat  mensen met een slechter gehoor vaker vermoeid zijn. Momenteel is er bij VUmc een studie gaande naar de invloed van gehoorverlies op luisterinspanning en stress.

Nationale Hooronderzoek
Elke vijf jaar wordt aan de deelnemers gevraagd een online vragenlijst in te vullen en een hoortest uit te voeren, zodat veranderingen in gehoor en gezondheid over de tijd kunnen worden gemeten. Iedereen tussen de leeftijd van 18 en 70 jaar kan meedoen. Nieuwe deelnemers zijn nog steeds welkom! Doe mee en ga naar www.hooronderzoek.nl.

Goed- en slechthorenden die een bijdrage willen leveren aan de studie naar de invloed van gehoorverlies op luisterinspanning en stress kunnen hier meer informatie vinden. 

Meer over World Hearing Day.

 

- einde bericht -

 

Bron: VUmc

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)