facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

woensdag, 28 juni 2017


Groot onderzoek naar de situatie van kwetsbare ouderen

De zorg voor kwetsbare ouderen kan en moet beter. De ouderenzorg in Nederland is zo complex geworden, dat de problemen nauwelijks kunnen worden opgelost en door vergrijzing verder toenemen.

Ouderen die langer thuis wonen, redden het vaak niet alleen. Veel mantelzorgers zijn overbelast, en het regelen van hulp en hulpmiddelen is voor veel mensen ingewikkeld en kostbaar.
Daarom slaan zeventien organisaties die zich inzetten voor de belangen van ouderen, mantelzorgers, (huis-)artsen, apothekers, verpleegkundigen en verzorgenden de handen ineen om een stevige basis te leggen voor goede zorg voor kwetsbare ouderen. Zij brengen op grote schaal in beeld wat goed gaat en wat beter kan, welke oplossingen zinvol zijn en welke niet.

De coalitie begint een landelijk onderzoek naar de ouderenzorg en benut ook alle onderzoek dat al is gedaan. Alle direct betrokken Nederlanders – zowel particulieren als professionals - wordt gevraagd om hun kennis en ervaringen te delen.

De dagelijkse werkelijkheid
Doel is dat problemen van ouderen met een kwetsbare gezondheid goed in beeld komen en dat geld op de juiste plaats kan worden ingezet om zorg op maat mogelijk te maken.

Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland: “Wij zien dat er overal in het land goede initiatieven zijn om kwetsbare ouderen op te vangen en te begeleiden. Maar het blijft bij plannen die steeds gericht zijn op een deel van het probleem. We willen een gezamenlijke basis leggen voor verbetering in de ouderenzorg. Dan moet je de ouderenzorg in zijn geheel bekijken, en niet elk knelpunt afzonderlijk. Wij willen weten waar ouderen, dokters en verpleegkundigen in hun dagelijkse werkelijkheid tegenaan lopen. Waar zitten capaciteitsproblemen? Waarom gaan mensen van het kastje naar de muur? Wat zit daar achter?

We gaan knelpunten samen, en in samenhang met elkaar bekijken. Een alleenstaande oudere die het na een operatie thuis niet redt, maar geen verwijzing krijgt voor herstelzorg heeft een probleem. Wie lost dat op? De oudere kan niet thuis blijven en belandt ten onrechte op de spoedeisende hulp. En dan? Wie is verantwoordelijk? We moeten vanuit het totaalbeeld oplossingen vinden voor deze problemen. Daarvoor steken we de koppen bij elkaar.”

Krachten bundelen
De vragenlijst voor ouderen, naasten en zorgprofessionals is beschikbaar via internet. Mensen die moeite hebben met het invullen van een digitale vragenlijst, kunnen vanaf maandag 6 maart hun melding telefonisch doen. Aan de hand van de ervaringen en onderzoeken die de organisaties bijeen brengen, en met nieuwe kabinetsplannen en Gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, willen de samenwerkende organisaties bewerkstelligen dat geld en oplossingen op de plek komen waar ze het hardste nodig zijn in de ouderenzorg. Daarbij betrekken de organisaties zoveel mogelijk partijen die een rol hebben in de zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid. Ook koepels van ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties worden daarvoor benaderd.

Deelnemende organisaties
De zeventien organisaties die de samenwerking initiëren zijn: Patiëntenfederatie Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), apothekerskoepel KNMP, Alzheimer Nederland, KBO-PCOB, Verenso, Per Saldo, InEen – vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Branchevereniging Thuiszorg Nederland (BTN), Osteoporose Vereniging, Mezzo, Parkinson Vereniging, Nederlandse Patiëntenvereniging, ReumaZorg Nederland en Landelijke adviesgroep eerstelijnsgeneeskunde voor ouderen (Laego).

Links naar de vragenlijsten

  1. Vragenlijst voor ouderen, naasten en mensen met goede ideeen over zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid
     
  2. Vragenlijst voor zorgverleners over zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid

 

- einde bericht -

 

Bron: PatiŽntenfederatie Nederland

 


Reacties van bezoekers ...
  1. 0 0 report
    #1 6 maart 2017 om 13:01 door user_3044
    wij zijn al van vorig jaar maart bezig om hulp te krijgen op afroep er is een indicatie zzp4 maar tot nu toe heb ik alleen maar iemand 1 keer p.w. Om te douchen. DE mantelzorger is aan het eind van krachten en moet zelf geopereerd worden en heeft daarna een herstel tijd nodig. Waar ik ook aanklop gem. Icare,Curadomi, het geeft allemaal 0 op het request er word veel gepraat maar niks opgelost allemaal uren waar je niks aan hebt en de mantelzorger legt zo langzamerhand het lootje. Het gaat vooral om de nacht, in wezen worden we verplicht om een verzorgingshuis in te gaan. We willen graag thuis blijven wonen want het verzorgingstehuis is financieel niet betaalbaar vanwege de bijkomende kosten zoals b.v. De was 100,00 ? per persoon. Alarm systeem 40,00 p.p etc.De meelifter moet de warme maaltijden 7,90 ? per dag zelf betalen andére kosten. NU heb ik maar de beslissing genomen om alles maar in de soep te laten lopen, wat moet je anders als het niet meer lukt. IK hoor steeds ja we kunnen niet op afroep komen alles zit dicht getimmerd.Wat heb je dan aan een indicatie. Ze kwamen wel voor de wondverzorging. Ook bij de woningbouw lukt het niet een tweede toillet voorziening te krijgen met alle gevolgen daarvan. Wat moet ik nog ik weet het niet meer. Vriendelijke groeten. Meryem.

 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)