facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

woensdag, 28 juni 2017


App helpt jongeren als psychische nood te hoog wordt

De Luca app van Brijder Jeugd, De Jutters en Lucertis is geschikt voor jongeren die bij hen in behandeling zijn, maar is ook te gebruiken door jongeren die niet in behandeling zijn, maar aan zichzelf willen werken.

Als de jongere dit wil, kan hij iemand die hij vertrouwt aanwijzen en ook toegang tot de app geven. Behandelaren zijn enthousiast. Ze kunnen meelezen in de digitale dagboekjes van hun cliënten, als die daar toestemming voor geven.

LUCA ZORGT VOOR INTENSIEF CONTACT MET BEHANDELAAR

Een behandeling is veel effectiever als jongeren thuis ook met hun behandeling bezig zijn op de wijze die bij hen past: via hun smartphone. Dit is de reden geweest om Luca te ontwikkelen.

Door Luca te gebruiken:

  • krijgt de jongere inzicht in het eigen gedrag
  • onderzoekt de jongere zijn interesses

Esther Frusch helpt bij Brijder jongeren met een verslaving. Als cognitief gedragstherapeut laat ze haar cliënten zelf bijhouden hoe het gaat. Dat gaat nu heel makkelijk via een notitie in Luca. ,,Dan zie ik bijvoorbeeld dat iemand tóch weer is gaan blowen. Dat is iets om het over te hebben. Als je wacht tot de volgende afspraak, is het vaak alweer weggezakt.''

Luca is vernieuwend binnen de psychiatrie in Nederland, verklaart Kaat van der Weide, woordvoerder van de Parnassia Groep. ,,Wat het meest bijzonder is, is dat we nu een echt beveiligd chatforum hebben. Chatten met je behandelaar kon nooit, terwijl cliënten daar wel onwijs veel behoefte aan hebben. Whatsapp was verboden, want we kunnen niet garanderen dat de privacy daarbij is gewaarborgd.''

WAT TE DOEN IN NOOD?

De behandelaren kunnen niet altijd meteen reageren, maar wel snel. Cliënten weten dat de behandelaar reageert 'zodra het kan'. ,,Ze weten ook dat ik tussen negen en vijf aan het werk ben. In een noodsituatie kunnen mensen altijd het algemene nummer bellen.'' Psycholoog Jairam volgt haar cliënten door hun notities te lezen. Eén keer sprak ze af voor een directe chatsessie. ,,Die cliënte was bezig met afvallen en op een gegeven moment zat ze er echt even doorheen. Toen hielp dat haar.''

LUCA DOWNLOADEN VOOR ANDROID EN APPLE IOS

Er zijn twee versies van Luca. Eén versie is voor behandelaren (Luca PG) en één versie voor jongeren (Luca). Jongeren loggen in met hun mobiele telefoonnummer. Luca is te downloaden voor Apple iOS en Android op smartphones en tablet.

 

- einde bericht -

 

Bron: GGZ Nederland

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)