facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 27 juni 2017


Ontstaan van atriumfibrilleren beter te achterhalen

Britse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontdekt om de oorzaak van atriumfibrilleren te achterhalen.

Britse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontdekt om de oorzaak van atriumfibrilleren te achterhalen. De ontdekking zou van groot belang zijn voor het vaststellen van een diagnose en de behandeling van de hartritmestoornis.

Van invasief naar non-invasief

Atriumfibrilleren of boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de boezems (atria) van het hart niet meer rustig en regelmatig samentrekken, zoals normaal het geval is. Dit wordt veroorzaakt door meerdere zogeheten elektrische ‘wervelstormen’ die door beide atria gaan.

Via huidige methoden proberen hartchirurgen middels een invasieve ingreep het ontstaan van deze wervelstormen vast te stellen. Om deze vervolgens te stabiliseren. Voor patiënten is dit een vrij zware ingreep omdat er een buisje in het hart moet worden ingebracht. Daarom hebben onderzoekers van de “University of Manchester” en de “University of Hull” een nieuwe non-invasieve manier ontwikkeld.

Beter signaleren van atriumfibrilleren

De nieuwe methode maakt gebruik van een 64-elektroden electrocardiogram (ECG) systeem, waarbij een 3D-simulatie van de borstkas wordt uitgevoerd. Hierdoor is het mogelijk om nauwkeuriger de locatie van de wervelstormen te bepalen, die zorgen voor het atriumfibrilleren.
Volgens onderzoeker Henggui Zhang kan de nieuwe techniek in de toekomst leiden tot een betere aanpak van verschillende hartproblemen, met name op het gebied van effectiviteit en simpliciteit.

Atriumfibrilleren en het risico op beroerte

Het hart blijft tijdens het atriumfibrilleren wel een groot deel van de vitale pompfunctie behouden omdat de kamers van het hart effectief werken, maar in een onregelmatig ritme. Als het atriumfibrilleren (de wervelstormen) er eenmaal is, houdt het vaak zichzelf in stand. Er kunnen zich dan tijdelijke of continue aanvallen voordoen.
De aandoening is een van de grootste veroorzakers van een beroerte, omdat het zorgt voor een hoger risico op de vorming van bloedproppen in het hart.

Bron: PLOS Computational Biology

 

- einde bericht -

 

Bron: Ontstaan van atriumfibrilleren beter te achterhalen

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)