facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 27 juni 2017


In de toekomst meer medicijnen voor hartpatiënten

Cardiovasculaire onderzoekers hebben een extra factor gevonden die bijdraagt aan de zogeheten Frank-Starling wet van het hart, die rond 1900 is ontdekt.

Hierdoor gaat het hart harder werken als er meer bloed naar het hart toestroomt. Lange tijd is gedacht dat het mechanisme enkel is gebaseerd op een rekafhankelijke toename van de calciumgevoeligheid van het hart. Dit heeft te maken met de dunne (actine) filamenten in de sarcomeren, waaruit de hartspier is opgebouwd. 

Nu blijkt ook de rekgevoeligheid ('mechanosensing') van de dikke (myosine) filamenten een rol te spelen. Nieuwe geneesmiddelen om de hartfunctie te stimuleren kunnen zich dus ook richten op het dikke filament. Zij werken zeer waarschijnlijk efficiënter dan de huidige geneesmiddelen. 
Onderzoekers uit Florence, Grenoble en prof. dr. Ger Stienen van VUmc hebben deze ontdekking onlangs gepubliceerd in een artikel in Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS). Dat is in de toekomst goed nieuws voor patiënten met hartfalen en erfelijke hartspierziekten.

 

- einde bericht -

 

Bron: VUmc

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)