facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

zondag, 25 juni 2017


Behandeling reuzengroei blijkt effectief

Mensen met een ernstige vorm van acromegalie, in de volksmond reuzengroei genoemd, zijn ook op lange termijn gebaat bij een combinatiebehandeling.

Moeilijk
Deze behandeling wordt in het Erasmus MC al tien jaar toegepast. Promovendus Sanne Franck heeft ontdekt dat combinatietherapie ook na tien jaar nog erg goed werkt. 

Buitengewoon
Acromegalie is een zeldzame ziekte waarbij een tumor groeit in de hypofyse. Deze klier in de hersenen stuurt hormonale processen in het lichaam aan, waaronder de groei. De hypofysetumor produceert grote hoeveelheden groeihormoon, waardoor patiënten extreem lang kunnen worden als ze de ziekte op jonge leeftijd krijgen. Ze kunnen ook buitengewoon grote handen, voeten en een vergroving van het gezicht ontwikkelen.

Restanten
In Nederland lijden naar schatting 1.600 mensen aan acromegalie. Jaarlijks komen er ongeveer 160 nieuwe patiënten bij. Minder dan de helft kan worden genezen met een operatie, waarbij de tumor via de neus wordt verwijderd. Bij een meerderheid is dat niet mogelijk, omdat de tumor al te groot is geworden. Bij hen blijven restanten van de tumor achter, en is medicatie nodig om de hormoonproductie onder controle te houden. 

Wereldwijd
Het Erasmus MC is gespecialiseerd in behandeling van acromegalie. De sector Endocrinologie heeft wereldwijd de grootste groep patiënten onder behandeling met de combinatietherapie, waardoor het effect goed kan worden onderzocht. 

Afwachten
"Tien jaar geleden zijn we begonnen met de behandeling met de combinatie van pegvisomant en somatostatine analoga. Maar het is altijd afwachten of een behandeling effectief blijft na verloop van tijd. Dat blijkt dus het geval te zijn", vertelt Sanne Franck.

De Reus
Enkele patiënten met acromegalie zijn er wereldberoemd mee geworden. In de Maasstad genoot Rigardus Rijnhout in de jaren veertig en vijftig internationale bekendheid als 'De Reus van Rotterdam'. Een standbeeld van hem staat in Wijkpark Oude Westen.

 

- einde bericht -

 

Bron: Erasmus MC

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)