facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

vrijdag, 26 mei 2017


Onderzoek naar voorkomen van oogproblemen bij diabetes

Blind worden: een grote angst van mensen met diabetes die nog steeds te vaak werkelijkheid wordt.

Daarom financieren het Diabetes Fonds en het Oogfonds samen nieuw onderzoek van het Maastricht UMC naar oogproblemen, om ze sneller te herkennen en op te lossen.
Diabetes is een van de grootste veroorzaker van blindheid in Europa. Bijna iedereen met diabetes gaat slechter zien. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter het risico. Na 20 jaar is de kans op oogproblemen 85% voor mensen met diabetes type 2 en voor mensen met diabetes type 1 zelfs 95%.

Snelle opsporing noodzakelijk

Professor dr. Coen Stehouwer van het Maastricht UMC wil eerder kunnen ingrijpen bij oogcomplicaties. Met financiering van het Diabetes Fonds en het Oogfonds onderzoekt hij welke factoren blindheid in een vroeg stadium in de hand werken.
Stehouwer kijkt niet alleen naar gewicht, veel zitten, roken, alcohol en hoge bloedsuiker, maar ook naar de andere factoren zoals de stijfheid van bloedvaten. Dankzij nieuwe speciale apparatuur zijn al vroeg minuscule veranderingen in de bloedvaatjes en zenuwen in het netvlies te zien: het allereerste begin van het proces van slechtziend of blind worden.

Blind worden is allergrootste angst
De kennis die wordt verzameld is essentieel om oogproblemen te voorkomen. Professor Stehouwer: 'Ons doel is om in de toekomst zo vróég mogelijk in te grijpen. Mijn hoop is dat we zo bij een grote groep mensen slechtziendheid en blindheid voorkomen. En hun zorgen verminderen, want voor veel mensen met diabetes is blind worden hun allergrootste angst. Ik ben dan ook erg dankbaar dat het Diabetes Fonds en het Oogfonds ons onderzoek mogelijk maken.'

Toename blindheid
Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: 'Maar liefst 900.000 Nederlanders hebben diabetes type 2 en dit ontstaat op steeds jongere leeftijd. Dit betekent dat steeds meer mensen slechtziend of blind zullen worden. Dat doemscenario willen het Oogfonds en het Diabetes Fonds voorkomen. Daarom gaan we samen investeren in onderzoek naar vroege opsporing van oogproblemen.'

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, is zeer verheugd over de gezamenlijke financiering met het Oogfonds. Dessing: 'Mensen met diabetes en hun naasten hebben aangegeven dat er meer onderzoek nodig is naar oogproblemen. Het is mooi dat we met deze samenwerking hier gehoor aan kunnen geven. Door de krachten te bundelen kan er meer geld worden besteed aan onderzoek naar oogproblemen bij diabetes.'

 

- einde bericht -

 

Bron: Maastricht UMC+

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)