facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 27 juni 2017


Breuken door botontkalking zijn mogelijk dodelijker voor mannen

Mannen hebben lopen meer risico om te overlijden door botbreuken die aan osteoporose (botontkalking) gerelateerd zijn. Deze aandoening komt echter vaker voor bij vrouwen.

Mannen hebben lopen meer risico om te overlijden door botbreuken die aan osteoporose (botontkalking) gerelateerd zijn. Deze aandoening komt echter vaker voor bij vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de University of California dat binnenkort gepubliceerd wordt.

Osteoporose houdt in dat de botten brozer en poreuzer worden, waardoor er sneller fracturen optreden. Dit kan dodelijk zijn wanneer het bijvoorbeeld om een gevoelig lichaamsdeel gaat zoals de nek, maar er sterven ook veel ouderen aan de gevolgen van een heupbreuk.

Onderzoek naar osteoporose

Voor het onderzoek werd data geanalyseerd van meer dan één miljoen Amerikaanse 65-plussers, die tussen 2005 en 2009 een fractuur hebben opgelopen door osteoporose. 87 procent van deze testpersonen was vrouw. Eén jaar na de botbreuk was het sterftecijfer bijna 19 procent bij mannen en 13 procent bij vrouwen. Alleen bij enkelbreuken was het sterftecijfer ongeveer hetzelfde met slechts 8 procent.

Vrouwen hadden een vijfmaal hoger risico op een eerste botbreuk dan mannen, maar liepen binnen de drie daaropvolgende jaren minder risico op een tweede fractuur. Mannen die een operatie nodig hadden als behandeling voor hun eerste botbreuk liepen ook meer risico op een tweede fractuur, met alleen wervelcompressiefracturen (breuken in het wervellichaam) als uitzondering. Hier was het risico voor man en vrouw gelijk.

Belangrijkste bevindingen

Sterfgevallen door osteoporose blijken dus bij mannen vaker voor te komen, zegt onderzoeker dr. Alan Zhang: “Hoewel vrouwen meer risico lopen op osteoporose-gerelateerde botbreuken, hebben mannen evenveel risico op een tweede breuk en sterven ze vaker.”

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek laten zien dat het geslacht van invloed kan zijn op de breekbaarheid van de botten van osteoporosepatiënten. “Deze bevindingen kunnen gebruikt worden om osteoporosepatiënten beter van dienst te zijn na een eerste botbreuk.”

 

- einde bericht -

 

Bron: Breuken door botontkalking zijn mogelijk dodelijker voor mannen

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)