facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

vrijdag, 26 mei 2017


MR CLEAN springt eruit

Medisch specialisten hebben de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017 toegekend aan de MR CLEAN-studie.

Herseninfarct
MR CLEAN is een gezamelijk onderzoek van neurologen en radiologen naar een nieuwe behandeling voor acute herseninfarcten. De studie werd gecoördineerd door de afdelingen Radiologie (prof. Aad van der Lugt) en Neurologie (prof. Diederik Dippel) van het Erasmus MC, het AMC en Maastricht UMC .

Inzendingen
De prijs is dinsdag 14 maart uitgereikt door juryvoorzitter en ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts, tijdens het congres Medisch Specialist 2025. MR CLEAN, gesubsidieerd door de Hartstichting, sprong volgens de jury boven de andere vijfentwintig inzendingen uit 'vanwege de grote impact voor de individuele patiënt en de wetenschappelijke en maatschappelijke impact'. 

Stolsel oplossen
Radiologen en neurologen onderzochten in verschillende ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, het effect van een nieuwe behandeling van het herseninfarct. Tot nu toe kregen patiënten standaard een middel ingespoten dat stolsels oplost. Dit werkt slechts bij een op de tien, bij wie een groter hersenbloedvat is afgesloten door een stolsel.

Veilig, effectief
Bij de nieuwe methode wordt het afgesloten bloedvat versneld opengemaakt, door met een katheter via de lies een stent te plaatsen. Die wordt vervolgens met het stolsel teruggetrokken. Het bloedvat raakt zo veilig en effectief open. Een op de drie mensen herstelt hiervan goed en kan weer zelfstandig leven. Voorheen was dat één op de vijf.

Verbeteringen
Een toelichting op de toekenning van de prijs meldt: "De resultaten zijn direct in andere studies getoetst en bevestigd. Dit leidt wereldwijd tot verandering in de organisatie van de beroertezorg met substantiële verbeteringen."

Zie ook: persbericht met toelichtend filmpje (start MR CLEAN 3.32 min.)

 

- einde bericht -

 

Bron: Erasmus MC

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)