facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

woensdag, 28 juni 2017


Kan een bloedtest autisme opsporen bij kinderen?

Vooronderzoek naar autisme bij kinderen tussen de 3 en 10 jaar bleek bijna 98 procent accuraat te zijn. Een experimentele bloedtest gaf deze hoopgevende resultaten.

Vooronderzoek naar autisme bij kinderen tussen de 3 en 10 jaar bleek bijna 98 procent accuraat te zijn. Een experimentele bloedtest gaf deze hoopgevende resultaten. “De bloedtest was in staat om autisme te voorspellen, ongeacht waar het kind zich op het spectrum bevond,” zegt onderzoeker Juergen Hahn, verwijzend naar de gradaties van de aangeboren ontwikkelingsstoornis. Hij is hoofd van de afdeling Biomedical Engineering aan het Rensselaer Polytechnic Institute. “Daarnaast kon de test erg accuraat aangeven in welke mate de testpersonen aandoeningen hadden die vaak bij autisme voorkomen.

Onderzoek naar autisme

Het onderzoek was klein, slechts 83 kinderen met autisme en 76 “gezonde” kinderen werden getest. Maar vervolgonderzoek staat volgens de onderzoekers wel in de planning, het gaat tenslotte om een nieuwe vorm van autismediagnostiek.

Bij de huidige standaardaanpak moet er een consensus zijn tussen verschillende medische professionals zoals kinderartsen, psychologen, ergotherapeuten en logopedisten. De nieuwe bloedtest focust slechts op het identificeren van belangrijke identificatiepunten van autisme in de stofwisseling.

Hiervoor verzamelden de onderzoekers bloed van de 159 kinderen voor een analyse. Deze bleek bijna foutloos te zijn bij het identificeren van kinderen met autisme. Daarnaast werd meer dan 96 procent van de “gezonde” kinderen geïdentificeerd.

Beperkingen

Het is volgens Hahn nog onduidelijk of dezelfde resultaten bereikt kunnen worden bij kinderen jonger dan 3 jaar. “Idealiter zouden we dit testen bij kinderen van 18 tot 24 maanden maar dit is nog niet gedaan. Zodanig weten we dus niet waar de grens ligt.” Hahn voegt eraan toe dat het ook nog niet bekend is of de bloedtest autisme kan voorspellen bij kinderen die nog geen kenmerken vertonen.

Het onderzoek werd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Computational Biology gepubliceerd.

Kritiek

Mathew Pletcher, vicepresident van de belangenorganisatie Autism Speaks, uit zijn twijfels bij de manier waarop de bloedtest uitgevoerd is. “Er is veel werk gedaan op dit gebied, en een aantal onderzoeken hebben voorlopige gegevens geproduceerd die aantonen dat sommige moleculaire veranderingen op autisme kunnen wijzen.” Hoewel de bloedtest dus in de voetsporen treedt van dit eerdere werk, is de methode die ze gebruikt hebben volgens Pletcher niet helemaal waterdicht. Ook vindt hij het onwaarschijnlijk dat één moleculaire diagnostische test in staat zou zijn om de verschillende subtypes van autisme te kunnen identificeren. Toch is het volgens hem de moeite waard om het onderzoek op grootschaligere wijze te herhalen.

 

- einde bericht -

 

Bron: Kan een bloedtest autisme opsporen bij kinderen?

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)