facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

woensdag, 28 juni 2017


Jongeren kampen vaak met stress gerelateerde slaapproblemen

42,2% van de Nederlanders slaapt ‘s nachts 7 uur of minder.

Met name jongeren liggen regelmatig wakker wegens stress-gerelateerde factoren. Dit blijkt uit onderzoek van online bedden warenhuis Bedden.nl, gehouden onder 1.149 Nederlanders.

In het kader van de Internationale Dag van de Slaap, heeft Bedden.nl een Nationaal slaaponderzoek gehouden onder 1.149 Nederlanders. Respondenten werden onder andere gevraagd naar hun gemiddelde slaapduur en hoe vaak ze ‘s nachts wakker worden.

Veel stress bij studerende jeugd

Bij de jongeren valt het op dat stress de grootste oorzaak is van slaapgebrek. Meer dan de helft van de jongeren tot 18 jaar (55,6%) en van tussen de 19 en 25 jaar (58%) geeft aan dat stressfactoren, zoals deadlines en peinzingen, een grote rol spelen in het slaapgebrek. Opvallend is dat deze leeftijdsgroepen doorgaans naar school gaan of een studie volgen. Ter indicatie: van de ‘werkende’ jongvolwassenen van tussen de 26 en 35 jaar ligt bijvoorbeeld slechts 20% regelmatig wakker wegens stress.

De slaapduur van jongeren lijkt tevens af te nemen rond de studietijd. Jongeren tot 18 jaar genieten nog vaak van een nachtrust van tussen de 7 en 8 uur (44,7%). In de leeftijdsgroep 19 tot 25 jaar lijken jongeren steeds vaker slechts 6 tot 7 uur slaap te krijgen (36,4%), in tegenstelling tot de jongere schoolgangers (15,8).

Senioren er het vaakst uit voor toiletbezoek, ouders vaakst wakker door kinderen

Senioren genieten ‘s nachts weinig van een diepe slaap; maar liefst 90% van de senioren laat weten ‘s nachts uit hun slaap te ontwaken. De voornaamste reden is een hoognodig toiletbezoek. Ruim 75% van de senioren geeft aan één of meerdere keren per nacht het toilet te bezoeken.

Ook ouders van jonge kinderen kunnen niet vaak genieten van een vredige nachtrust. Sterker nog, deze doelgroep moet er het vaakst ‘s nachts uit. Meer dan de helft van de ouders (51,7%) moet er ‘s nachts vaker dan 2 keer uit om de kinderen weer in slaap te krijgen.

Merendeel Nederlanders slaapt minder dan 7 uur

40% van de Nederlanders slaapt 7 tot 8 uur, een gezonde nachtrust. Ruim een derde (33,2%) slaapt korter, tussen de 6 en de 7 uur. 9% van de Nederlandse bevolking ervaart een slechtere nachtrust, en moet het doen met minder dan 6 uur slaap per nacht.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op:

https://www.bedden.nl/blog/slaaponderzoek-bedden-nl-hoe-slaapt-nederland/

 

- einde bericht -

 

Bron: Bedden.nl

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)