facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

zaterdag, 24 juni 2017


Controle zorgnota door zorgverzekeraars steeds beter

Zorgverzekeraars controleren declaraties steeds beter door meer gebruik te maken van automatische controles en data analyses.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa vindt dit een positieve ontwikkeling. Verzekerden hebben recht op correcte zorgnota's. De correctie van fouten voorkomt bovendien dat de zorgkosten onnodig stijgen.

Zorgaanbieders zijn het eerst aan zet om de zorg correct in rekening te brengen. Zorgverzekeraars ontvangen alle nota's en hebben de wettelijke taak om fouten op te sporen en te laten herstellen door de aanbieders. Het NZa-onderzoek wijst uit dat zorgverzekeraars dit actief doen.

Alle zorgverzekeraars gebruiken automatische controles, maar vaak nog in de vorm van projecten. De NZa pleit voor een goede afronding hiervan, zodat automatische controle waar mogelijk standaard wordt ingevoerd. Verder blijkt dat alle zorgverzekeraars ook data-analyses verrichten, maar dat dit nog kan worden uitgebreid naar verschillende zorgsectoren.

Zorgverzekeraars werken onderling goed samen bij de controle van nota's van de ggz en de ziekenhuiszorg. Op andere terreinen kan dit beter, zoals het uitvoeren van gezamenlijke controles en het delen van controleresultaten.

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars werken ook meer samen om fout declareren te voorkomen. Zoals eerder aangeven in de 'Zienswijze Horizontaal Toezicht' vindt de NZa dit een goede zaak. Onjuist declareren vooraf voorkomen is effectiever dan achteraf fouten corrigeren.

De NZa zal blijven monitoren of zorgverzekeraars de zorgnota's goed controleren. Zo blijft ze de vorderingen op het gebied van automatische controles, data-analyse en samenwerking volgen.

Meer informatie over correct declareren onder zie verder

 

- einde bericht -

 

Bron: NZa

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)