facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 27 juni 2017


Grote donatie voor onderzoek naar leukemie in Vumc cancer Center Amsterdam

De onderzoeksgroep van dr. Jacqueline Cloos bij VUmc CCA heeft een subsidie van € 50.000 gekregen van de stichting Leukemie voor het verbeteren van de chemotherapie bij de ziekte Acute Lymfatische Leukemie

Dit is een levensbedreigende vorm van acute bloedkanker die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt.

De behandeling van ALL is de afgelopen jaren steeds effectiever geworden door de ontwikkeling van betere chemotherapie. Toch komt bij ongeveer 15% van de patiënten de ziekte terug, doordat de tumorcellen resistent zijn geworden tegen de medicijnen.  De onderzoeksgroep van Jacqueline Cloos bestudeert in het VUmc CCA het ontstaan van deze resistentie met als doel om de effectiviteit van de chemotherapie te vergroten.

Karakteristiek voor ALL is de ongebreidelde groei van kwaadaardige bloedcellen, die  de normale bloedaanmaak verstoren. Patiënten met ALL zijn daardoor extreem bevattelijk voor infecties. De behandeling bestaat uit intensieve chemotherapie kuren om de kwaadaardige cellen te doden. ALL is gelukkig zeldzaam: ongeveer 700 mensen krijgen jaarlijks te maken met de ziekte.

Anna Wojtuszkiewicz maakt deel uit van de onderzoeksgroep van Cloos. Haar onderzoek richt zich op de resistentie, die ontstaat doordat medicijnen de vertaling van DNA naar eiwitten beïnvloeden. Wojtuszkiewicz: "We hebben aanwijzingen gevonden dat 'splicing' een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van  resistentie tegen de chemo. Splicing is het proces waarbij tijdens de vertaling van DNA naar eiwitten niet-functionele delen verwijderd worden. Als splicing bij kankercellen verstoord is, kunnen eiwitten ontstaan die niet werkzaam zijn, of een afwijkende functie hebben. De belangrijke rol van dit proces levert een nieuw aanknopingspunt voor de behandeling van patiënten met ALL."

Voldoende reden voor de stichting Leukemie om dit onderzoek een bijdrage van € 50.000 euro toe te kennen. Met deze bijdrage kan de groep van Jacqueline Cloos het onderzoek voortzetten. Daarnaast is de bijdrage ook een erkenning van het belang van het onderzoek door patiënten en betrokkenen.

De stichting Leukemie ontstond in 2005 toen de zoon van de oprichter door deze ziekte getroffen werd. De stichting steunt onderzoek naar leukemie in heel Nederland.

 

- einde bericht -

 

Bron: VUmc

 


Reacties van bezoekers ...
  1. 0 0 report
    #1 26 maart 2017 om 11:11 door Joke Burgers
    Is er ook een onderzoek gaande om de weerstand van het lichaam te vergroten zodat alle ziektes minder kunnen voorkomen. En bijvoorbeeld wat het effect is van alle toevoegingen in ons voedsel?

 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)