facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


Combi tbc en hiv infectie neemt fors toe in Europa

Het aantal mensen dat zowel een hiv als een tuberculose-infectie heeft is de afgelopen vijf jaar dramatisch toegenomen in Europa, met wel 40%.

Dit staat in schril contrast met een algehele afname van het aantal patiënten met tbc in de jaren 2011 tot 2015.

Gecombineerde infectie
Mensen met hiv zijn bijzonder kwetsbaar voor een tuberculose-infectie. Het is onder hen zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. In alle 53 landen van de gehele Europese regio is het aantal slachtoffers met hiv/tbc de afgelopen vijf jaar gestegen van 5,5% (2011) naar 9% (2015). De stijging is geconcentreerd in Oost- en Centraal Europa, en dan met name in Rusland. Dat maakt de Wereldgezondheidsorganisatie Europa (WHO Europe) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) bekend op deze Wereld Tuberculose Dag.

Eén op de drie mensen met hiv weet niet dat hij ook tbc heeft"

We weten dat de aidsbestrijding in die regio sterk tekort schiet, dus ook de screening op tbc”, reageert Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. “Eén op de drie mensen met hiv weet niet dat hij ook tbc heeft. Dat verkleint de kansen om te genezen en  zorgt ook voor een verdere verspreiding van deze ziekte. Het consequent testen van alle mensen met hiv op tbc en ook omgekeerd, is de enige manier om beide epidemieën te stoppen.”

Tuberculose
Tbc is samen met aids één van de meest dodelijke infectieziektes ter wereld. Elke dag sterven er wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tbc. Dat is te voorkomen, want het is goed te behandelen en te genezen. De internationale inspanningen zijn er daarom op gericht om tbc sneller op te sporen en te behandelen.

"Elke dag sterven er wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tbc"

Nederland
Hoewel de verspreiding van tbc in Nederland goed onder controle is, is het aantal nieuwe infecties hier niet afgenomen. Volgens deze week gepubliceerde cijfers van het RIVM is hier sprake van een lichte stijging: het afgelopen jaar waren er 889 tbc-patiënten, dat is 3% meer dan in 2015 toen er 861 patiënten waren, en 9% meer dan in 2014 met 815 patiënten. De verklaring hiervoor is eenvoudig: in een tijd waarin mensen migreren en over de hele wereld reizen, kan juist tbc makkelijk en ongemerkt over de grenzen heen meegenomen worden.

Meer informatie over tbc vind je op de website van het Tuberculosefonds.

 

- einde bericht -

 

Bron: Aids Fonds

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)