facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

woensdag, 28 juni 2017


HagaZiekenhuis gaat stap verder in het verlagen van cholesterol

1 op de 5 personen kan ontsnappen aan een zich herhalende hartaanval of een nieuwe beroerte.

Dat stond onlangs in een publicatie van het tijdschrift The new England Journal of medicine. Dat kan als aan de patiënt niet alleen statine(s) (= cholesterolverlagende medicijnen), maar ook een speciaal eiwit wordt toegediend. In het HagaZiekenhuis loopt een onderzoek (trial) dat nog verder gaat en spectaculaire resultaten laat zien.

"In het HagaZiekenhuis schrijven wij dit middel, genaamd Repatha, via injectie al een tijdje voor aan een selecte groep patiënten met een gevaarlijk hoog cholesterol", legt cardioloog Ivo van der Bilt uit. "Dit doen wij in nauwe samenwerking met internist Ronne Mairuhu van de vasculaire geneeskunde. Wij doen al jaren mee aan diverse trials met dit middel. Het blijkt veilig en effectief te zijn. Daarom kunnen wij het nu aan een grotere groep patiënten gaan voorschrijven en daarmee mogelijk meer hart- en vaatziekten voorkomen. Maar er blijft meer onderzoek nodig en daar werken wij dan ook hard aan."

Spectaculaire dalingen

"Om het cholesterol te verlagen maken wij gebruik van de nieuwste behandelingen", vult Ronne Mairuhu aan die een speciaal spreekuur houdt voor patiënten met de erfelijke variant van verhoogd cholesterol, de familiaire hypercholesterolemie (FH). "Het middel Repatha wordt 1 keer in de 2 weken onderhuids geïnjecteerd en geeft gemiddeld 50 tot 60 procent daling van het slechte cholesterol. Op dit moment doen onze afdelingen Cardiologie en Interne geneeskunde mee aan een trial naar een nieuwe veelbelovende therapeutische benadering om cholesterol te verlagen. Het middel is een zogenaamde siRNA (small-interfering RNA) dat in staat is om het slechte cholesterol te verlagen door de verantwoordelijke genen in de lever aan te grijpen. Het moet 1 keer in de 6 maanden onderhuids geïnjecteerd worden. De eerste onderzoeksresultaten bij patiënten laten spectaculaire dalingen van het cholesterol zien."

Patiënten opsporen

Ronne Mairuhu en Ivo van der Bilt hebben een duidelijke missie: zoveel mogelijk patiënten met een te hoog cholesterol opsporen en huisartsen informeren. Ronne is als enige arts in de regio nauw verbonden aan het regionaal LEEFH-centrum en hoopt dat ons ziekenhuis als regionaal centrum verder kan. "Het LEEFH-centrum coördineert de opsporing van en de zorg voor families met FH. Deze patiënten, dat zijn soms zelfs kinderen, hebben een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat ze die krijgen."

 

- einde bericht -

 

Bron: HagaZiekenhuis

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)