facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

zaterdag, 24 juni 2017


Personeelstekort verpleeghuizen blijft problemen opleveren

Bewoners van verpleeghuizen ondervinden de gevolgen als er een tekort is aan personeel.

Zij moeten lang wachten op hulp en ervaren dat de zorg tekortschiet. Patiëntenfederatie Nederland blijft daarom pleiten voor meer personeel én het efficiënter inzetten van de beschikbare mensen.

Woensdagmiddag 29 maart is er een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de gevolgen van personeelstekort in de zorg geweest. Ook keken de Kamerleden wat er gedaan kan worden om deze gevolgen te beperken.

Vaak personeelstekort

In juni publiceerde ZorgkaartNederland een artikel over de gevolgen van personeelstekorten in verpleeghuizen. Voor dit artikel had ZorgkaartNederland 47.500 ervaringen van verpleeghuisbewoners en hun mantelzorgers onderzocht. In 8.740 van deze ervaringen (18,4 procent, dus bijna 1 op de 5) kwam naar voren dat er sprake was van een personeelstekort in het verpleeghuis. Denk daarbij aan teksten als ‘er is te weinig personeel’, ‘ze komen handen tekort’ en ‘er zijn meer mensen op de vloer nodig’.

Gevolgen personeelstekort

Bewoners kunnen op verschillende manieren last hebben van een personeelstekort in hun verpleeghuis. Denk daarbij aan slechte verzorging, te weinig aandacht en onderbezetting tijdens de avonduren en de nacht. De bewoners benoemden onderstaande gevolgen het vaakst op ZorgkaartNederland:

Klacht met bijbehorend percentage waarderingen:

  • Bewoners moeten lang wachten op hulp: 21,2%
  • Te weinig persoonlijke aandacht voor bewoners: 20,4%
  • Slechte verzorging bewoners: 16,8%
  • Te weinig personeel gedurende avond/nacht: 10,8%
  • Slechte communicatie richting bewoners: 9,2%

“Bezetting afstemmen op zorgzwaarte”

Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland: “Het is onacceptabel dat zoveel verpleeghuisbewoners last hebben van de gevolgen van personeelstekort. Als er een noodgeval is, mag het niet zo zijn dat de bewoner lang op hulp moet wachten omdat er te weinig personeel is. En ook is er in huizen met een personeelstekort te weinig persoonlijke aandacht, iets wat juist erg belangrijk voor de bewoners is. Patiëntenfederatie Nederland pleit voor een beleid waarbij het aantal medewerkers op een afdeling afhangt van de zorgzwaarte. Dus op een afdeling met acht bewoners die veel zorg nodig hebben misschien wel drie verplegenden. Op een afdeling met acht bewoners die weinig hulp nodig hebben, is één verplegende misschien al genoeg.”

Vorig jaar publiceerde Patiëntenfederatie Nederland ook de tussenrapportage ‘De Feiten op Tafel’ over de ervaringen van verpleeghuisbewoners.

 

- einde bericht -

 

Bron: Patiëntenfederatie Nederland

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)