facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


Afspraken titelgebruik orthodontie en misleidende benamingen

Tandartsen en orthodontisten hebben samen afspraken gemaakt om fout titelgebruik te voorkomen.

Het gaat hier om het gebruik van pseudobenamingen en titels in de orthodontie. Alleen specialisten die hiervoor zijn opgeleid en Big-geregistreerd, mogen de titel orthodontist gebruiken. Tandartsen die ook orthodontie beoefenen, mogen zich alleen nog tandarts voor orthodontie noemen.

De afspraken zijn ingegaan op 31 januari 2017. Er geldt nog een overgangstermijn. Zo hebben tandartsen de tijd om hun communicatie-uitingen aan te passen. Vanaf 1 juli zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg op fout titelgebruik gaan handhaven. Bij een overtreding kan de inspectie dan direct een boete opleggen.

Verwarring en onduidelijkheid

Tot nog toe waren hier geen eenduidige afspraken over. Dat kon leiden tot verwarring en onduidelijkheid bij patiënten en hun ouders. Tandartsen gebruikten bijvoorbeeld de misleidende benamingen orthodontoloog, orthodentist, beugelspecialist en orthodontisch specialist. Dat mag nu niet meer.

In Nederland mogen gespecialiseerde orthodontisten en algemene tandartsen orthodontie beoefenen.

Afspraken van de verenigingen

De KNMT, de ANT, de NvVO en de OVAP hebben samen deze afspraken gemaakt. De KNMT en de ANT zijn beroepsverenigingen voor tandartsen en tandarts-specialisten. NvVO is de wetenschappelijke vereniging van orthodontisten. De OVAP is de vereniging van tandartsen voor orthodontie.

Bekijk het convenant op de website van de KNMT (pdf-bestand, 113 kB),

 

- einde bericht -

 

Bron: IGZ

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)