facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

zaterdag, 24 juni 2017


Nieuwe test maakt dierproeven overbodig

Dierproeven overbodig maken door een nieuwe test te ontwikkelen om kwaadaardige tumoren op te sporen.

LUMC-onderzoeker Daniela Salvatori van plan met haar ZonMw-subsidie van 250.000 euro in het kader van het project ‘Meer kennis met minder dieren’.

Haar onderzoek draait om stamcellen, die zich onbeperkt kunnen delen en zorgen voor de aanmaak van gespecialiseerde cellen. “In 2006 is er een methode ontwikkeld waarmee je zelf deze stamcellen kunt maken door wat weefsel bij bijvoorbeeld de neus van een patiënt weg te halen. Die cellen herprogrammeer je en vorm je tot stamcellen. Dan kun je er alles van maken, van bloed tot hartweefsel. Het hangt af van wat een patiënt nodig heeft”, legt Salvatori, dierenarts en dierpatholoog, uit. “We noemen dit geïnduceerde pluripotente stamcellen.”

Nuttig

Het grote struikelblok is dat deze nieuw gevormde cellen niet meteen nuttig zijn voor een patiënt. “Ze kunnen in het lichaam een goed- of kwaadaardige tumor vormen”, aldus Salvatori. “Daarom worden de cellen eerst getest in proefdieren. Dat zorgt bij hen voor veel ongemak.”

Salvatori zocht contact met Leendert Looijenga. Hij onderzoekt in het Erasmus MC in Rotterdam kwaadaardige tumoren die ontstaan in de testis van jonge mannen. Als zo’n tumor is verwijderd, haalt Looijenga wat bloed weg bij een patiënt om te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn. “Hij kijkt of bepaalde biomarkers in het bloed aanwezig zijn waarmee je kanker kunt aantonen. De tumoren die Looijenga onderzoekt, lijken erg veel op de kwaadaardige gezwellen die stamcellen vormen”, zegt Salvatori. “Ik dacht: kunnen we de dierproeven overbodig maken en met behulp van biomarkers bepalen of stamcellen een goedaardige of juist een kwaadaardige tumor vormen?”

Eerste resultaten

Dat gaat ze de komende drie jaar onderzoeken in samenwerking met Jan-Bas Prins, hoogleraar Proefdierwetenschappen, en Christine Mummery, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie.  De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. Salvatori: “We hopen dat de oude dierproeftest straks niet meer nodig is.”

 

- einde bericht -

 

Bron: LUMC

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)