facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 27 juni 2017


Ontstekingen van het hoornvlies bij contactlensgebruik groot probleem

Ernstige ontstekingen van het hoornvlies bij contactlensgebruik komen in toenemende mate voor en zijn niet altijd goed te behandelen.

De hoornvliesspecialisten van het UMC Utrecht zien met grote regelmaat ernstige ontstekingen waarbij onomstotelijk vaststaat dat deze het gevolg zijn van contactlensgebruik.

Vele mensen gebruiken contactlenzen zonder problemen en voor sommigen is een contactlens de enige manier om goed te kunnen zien. 12% van de Nederlanders gebruikt contactlenzen. Dit zijn overwegend jongeren en het merendeel gebruikt de lenzen de gehele dag.

Minder bekend is dat dragers van contactlenzen risico lopen op een hoornvliesinfectie. Hoornvliesinfecties zijn zeer pijnlijk en ernstig. Ze leiden in de helft van de gevallen tot blijvende schade. De belangrijkste reden voor een infectie  is dat bepaalde bacteriën en parasieten voorkomen in ons drinkwater,  lenzendoosjes raken  hiermee besmet  en dat deze ziekteverwekkers kunnen het hoornvlies weer besmetten. We spreken dus  over een hele grote groep mensen die risico loopt. Op basis van een eerdere Nederlandse studie kan uitgerekend worden dat ongeveer 700 mensen per jaar een hoornvliesinfectie oploopt.

Regelmatige controles door een contactlensspecialist en tijdig vervangen van lenzen, lenzendoosjes en vloeistoffen is wat iemand zelf kan doen om deze kans kleiner te maken. Gebruik geen kraanwater maar lenzenvloeistof om lenzen en lenzendoosje af te spoelen.

Hieronder een aantal belangrijke tips:

  • doe lenzen altijd uit voor het slapen gaan,
  • zorg dat water niet in aanraking komt met de lenzen of lenzenbakjes
  • vermijd zwemmen of douchen met lenzen in,
  • vervang lenzen zoals aangegeven door de contactlensspecialist,
  • vervang lenzenbakjes minimaal elke 3 maanden,
  • doe lenzen onmiddellijk uit bij roodheid, pijn of slecht zicht en neem contact op met de contactlensspecialist.

 

- einde bericht -

 

Bron: UMC Utrecht

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)