facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 27 juni 2017


Mannen hebben eerder en meer rimpels

Mannenrimpels ontstaan eerder en ook in grotere getale. De vorming van vrouwenrimpels komt pas na de menopauze echt op gang. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Inhaalslag
Merel Hamer, arts in opleiding tot dermatoloog, publiceerde deze week haar bevindingen hierover in het medisch vakblad Journal of Investigative Dermatology. Ze stelt dat vrouwen na hun 75e een inhaalslag maken op rimpelgebied. Vrouwen eindigen daardoor op hoge leeftijd toch met meer rimpels.

Foto's
Een mannengezicht op leeftijd is voor 4,5 procent bedekt met rimpels, dat van een vrouw voor 3,6 procent. Hamer maakte voor haar studie digitale foto's van de gezichten van 3.800 deelnemers van ERGO, het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek dat al jaren wordt uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Ommoord. De deelnemers waren 51 tot 98 jaar oud.

Bovenlip
Tot de leeftijdscategorie van 51 tot 75 jaar blijken mannen opvallend meer rimpels te hebben. Vrouwen maken na hun 75e pas een inhaalslag. De vrouw heeft rimpels bovendien op andere plekken: op haar bovenlip heeft ze aanzienlijk meer kreukjes. "Dat heeft mogelijk te maken met de structuur van de mannenhuid op de bovenlip,'' zegt Hamer. "Door zijn vollere gezichtsbeharing is die steviger.''

Alcohol
Hamer keek tevens naar de risicofactoren voor het ontwikkelen van rimpels. Roken en zonlicht zijn onweerlegbare boosdoeners, vooral bij vrouwen. Net als een laag BMI: "Een beetje vet onder de huid vermindert de diepte van de rimpels. En: hoe meer glazen alcohol een vrouw drinkt, des te meer rimpels ze heeft."

Witte huid
Opmerkelijk is ook de bevinding dat van de Noord-Europese huidtypen (type 1, 2 en 3) de witste huid het minst snel rimpels ontwikkelt. "Dat lijkt in eerste instantie onverwacht. We veronderstellen dat mensen met zo'n type 1 huid zo snel verbranden dat ze de zon mijden, of goed smeren met zonnebrandcrème.'' Voordat mensen met dit huidtype zich rijk rekenen: "Ze ontwikkelen wel eerder pigmentvlekken, ook een teken van huidveroudering. We denken dan ook dat elk huidtype op een andere manier veroudert.''

Hamer deed haar onderzoek om meer inzicht te krijgen in de verouderingsprocessen van de huid. De firma Unilever financierde een deel van de studie.

 

- einde bericht -

 

Bron: Erasmus MC

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)