facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

woensdag, 28 juni 2017


De invloed van prebiotica bij mensen met overgewicht

Toediening van een specifieke voedingsvezel (een zogeheten prebioticum) zorgt voor een vijfvoudige toename van het aantal ‘goede’ bifidobacteriën in het maagdarmstelsel van mensen met overgewicht.

Toediening van een specifieke voedingsvezel (een zogeheten prebioticum) zorgt voor een vijfvoudige toename van het aantal ‘goede’ bifidobacteriën in het maagdarmstelsel van mensen met overgewicht. Dat tonen wetenschappers van het Maastricht UMC+ aan na onderzoek bij 44 mensen met obesitas. Een gedeelte van deze groep kreeg twaalf weken lang een prebioticum als supplement naast de dagelijkse voeding. Hoewel het aantal gunstige bifidobacteriën toenam, bleek er geen herstel van de ontregelde suikerstofwisseling waarneembaar. De resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology.

Niet-verteerbare voedingsvezels

Bifidobacteriën zijn wellicht nog wel het meest bekend van de toepassing in de levensmiddelenindustrie. Deze en andere bacteriën, de zogeheten probiotica, worden vanwege hun potentieel gunstige effecten op de darmgezondheid onder andere toegevoegd aan zuiveldrankjes. Wellicht minder bekend zijn de prebiotica. Dit zijn niet-verteerbare voedingsvezels die het klimaat in het maagdarmstelsel positief kunnen beïnvloeden, zodat de ‘goede’ bacteriën kunnen floreren. Het microscopisch leven in het menselijk lichaam is echter een zeer complex systeem. Onderzoekers proberen daar steeds beter zicht op te krijgen en manieren te vinden om deze omgeving positief en gericht te beïnvloeden.

Prebiotica en bifibacteriën

De prebiotica die centraal staan in het Maastrichtse onderzoek, zijn zogeheten galacto-oligosacharides, die onder meer in babyvoeding worden gebruikt. Voor het onderzoek kregen 21 obese mannen en vrouwen, twaalf weken lang, 15 gram van deze voedingsvezel als supplement bovenop hun normale voedingspatroon. Het effect werd vergeleken met een andere groep die dagelijks een vergelijkbare hoeveelheid placebo als aanvulling kreeg. Het resultaat: een vijfvoudige toename van bifidobacteriën door toediening van galacto-oligosacharides. De suikerstofwisseling (de gevoeligheid voor het hormoon insuline), verschillende ontstekingsfactoren en de energiestofwisseling bleven echter onveranderd.

Obesitas en stofwisseling

Bij mensen met obesitas is de stofwisseling verstoord. “We proberen het evenwicht echter weer te herstellen met behulp van voeding”, zegt onderzoeker dr. Emanuel Canfora. De toename van bifidobacteriën is in principe een gunstig teken, maar er is meer nodig voor het herstellen van de stofwisseling. Canfora: “Hoewel we in deze studie zagen dat de bacteriesamenstelling door galacto-oligosacharides positief werd beïnvloed, zagen we geen verandering in ontstekingsfactoren en insulinegevoeligheid, bekende risicofactoren voor diabetes. Mogelijk zijn de effecten op de suikerstofwisseling bij gezonde mensen zonder tekenen van prediabetes groter.” Vervolgonderzoek moet uiteindelijk uitwijzen hoe prebiotica zo effectief mogelijk ingezet kunnen worden, zowel bij mensen met obesitas en prediabetes als bij gezonde mensen.

Bron: Maastricht UMC+

 

- einde bericht -

 

Bron: Mijn Gezondheidsgids

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)