facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


Laag BMI geeft geen verhoogd risico op Alzheimer

Mensen met een slank postuur en laag gewicht hebben geen verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer.

Mensen met een slank postuur en laag gewicht hebben geen verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer. Dit melden Deense onderzoekers na het analyseren van DNA-monsters van ruim 96.000 personen. De resultaten zijn te lezen in een publicatie van het medisch tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Volgens Dr. Ruth Frikke-Schmidt van de University of Copenhagen laten de resultaten zien dat de conclusies uit eerdere onderzoeken niet kloppen. Hieruit kwam naar voren dat een slanke lichaamsbouw en laag gewicht de kans op Alzheimer vergroten. Echter blijkt dat de ziekte in een vroeg stadium zorgt voor een verminderde eetlust en gewichtsverlies. Dat wil zeggen dat een slanke bouw en laag gewicht eerder het gevolg zijn van de ziekte en niet andersom.

Vijf genen gelinkt aan gewicht onderzocht

Het team van Frikke-Schmidt onderzocht bloed en DNA-proefmonsters van Deense inwoners. In de proefmonsters werd gezocht naar vijf typen genen die gelinkt zijn aan iemands BMI. De BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte en geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht.

Frikke-Schmidt: “Het analyseren van de genetische aanleg voor ondergewicht is een betere maatstaf dan een simpele gewichtsmeting. Dit komt omdat genen niet beïnvloed worden door andere risicofactoren of ziekten die het gewicht aantasten.” Wat bleek? Mensen met een genetisch bepaald laag BMI hebben geen hoger risico op de ziekte van Alzheimer.

Wel een relatie tussen BMI en diabetes type 2

Naast het gevonden resultaat deden de onderzoekers nog een ontdekking. Een hoog BMI bleek namelijk wel gerelateerd aan diabetes type 2. De personen met dit type genen hebben een grotere kans op deze vorm van suikerziekte.

Alzheimer in Nederland

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Er zijn ruim 270.000 Nederlanders met dementie. Dit aantal neemt in de komende jaren alleen maar toe door de vergrijzing.

 

- einde bericht -

 

Bron: Laag BMI geeft geen verhoogd risico op Alzheimer

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)