facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


Hormoontherapie tijdens menopauze verhoogt het risico op gehoorverlies

Orale hormoontherapie en een oudere overgangsleeftijd zijn gelinkt aan een verhoogd risico op gehoorverlies.

De bevindingen van het eerste grootschalige onderzoek naar onder andere hormoontherapie en gehoorproblemen tonen een verrassend resultaat: orale hormoontherapie en een oudere overgangsleeftijd zijn gelinkt aan een verhoogd risico op gehoorverlies. De resultaten zijn gepubliceerd in Menopause, de uitgave van de North American Menopause Society (NAMS).

Onderzoek naar gehoorverlies in de overgang

De relatie kwam aan het licht na een analyse van de resultaten uit de Nurses’ Health Study II, waarin 80.972 deelneemsters gehoorverlies rapporteerden. Dit was een breed opgezet onderzoek naar chronische ziekten bij vrouwen.

Daarnaast bleek een oudere leeftijd tijdens de aanvang van de menopauze ook een verhogende factor te zijn. De mechanismen achter dit verband zijn nog onduidelijk.

Gehoorverlies

Gehoorverlies is een veelvoorkomend probleem, ook in Nederland. Circa 1.6 miljoen Nederlanders ondervinden gehoorproblemen en dit aantal zal logischerwijs groeien wanneer de vergrijzing toeneemt. De aandoening is namelijk onlosmakelijk verbonden met ouderdom, net als de overgang.

Het vermoeden bestaat al langer dat hormoontherapie tijdens de overgang een directe invloed heeft op het gehoor. Dit wees alleen eerder in tegengestelde richting: het gehoor zou verslechteren als gevolg van de menopauze en hormoontherapie kon dit verhelpen.

Conclusie

“De bevindingen van deze observatiestudie waren onverwachts, maar moeten leiden tot meer klinische interventiestudies,” zegt dr. JoAnn Pinkerton. Ze is uitvoerend directrice van de NAMS. “Informatie over de potentiële effecten op het gehoor is erg belangrijk voor de discussie over de voor- en nadelen van hormoontherapie na de overgang.”

 

- einde bericht -

 

Bron: Mijn Gezondheidsgids

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)