facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


Timing van de overgang kan het risico op hartfalen beïnvloeden

Vrouwen die vroegtijdig de menopauze bereiken of nooit een kind hebben gebaard, hebben wellicht een hoger risico op hartfalen.

Vrouwen die vroegtijdig de menopauze bereiken of nooit een kind hebben gebaard, hebben wellicht een hoger risico op hartfalen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of California.

De invloed van de menstruatiecyclus op hartfalen

De onderzoekers analyseerden data van meer dan 28.000 vrouwen die de overgang al achter de rug hadden. Ze hadden allen geen hartziekten aan het begin van de studie. Gedurende het onderzoek dat zo’n 13 jaar duurde, werd meer dan vijf procent van de deelneemsters opgenomen in het ziekenhuis voor hartfalen.

De aanvang van de menopauze ligt gewoonlijk rond het 45e levensjaar van de vrouw, maar lichaamsveranderingen beginnen al enkele jaren voordat de menstruatie stopt. Een vroege overgang werd in het onderzoek geassocieerd met een verhoogd risico op hartfalen. Deze relatie was sterker bij een natuurlijke dan chirurgische menopauze, maar de onderzoekers konden geen causaal verband aantonen.

De vrouwen zonder kinderen zaten ook in de gevarenzone: deze groep bleek een verhoogd risico te hebben op complicaties aan de linkerhartkamer. Hierbij ontspant dit deel van het hart niet zoals het zou moeten. Dit had volgens de onderzoekers overigens niks met onvruchtbaarheid te maken. Daarentegen bleek een hoog aantal kinderen juist geen risico op te leveren voor hartfalen.

Onbeantwoorde vragen

“Onze ontdekking dat een kortere vruchtbaarheidsduur geassocieerd wordt met een klein verhoogd risico op hartfalen, kan te maken hebben met het vergelijkbare verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij een vroege overgang,” stelt hoofdonderzoekster dr. Nisha Parikh. “De bevindingen vragen om een constante evaluatie van de mogelijkheden om het vrouwelijke hart en vaatstelsel te beschermen tegen blootstelling van geslachtshormonen,” voegt ze toe.

Eerder onderzoek wees al op de invloed van geslachtshormonen op het hart en vaatstelsel tijdens de vruchtbaarheidsduur van de vrouw. De hoeveelheid geslachthormonen wordt onder andere bepaald door de menstruatiecyclus en zwangerschap.

Volgens cardiologe dr. Nandita Scott zijn de mechanismen achter de bevindingen nog onduidelijk, maar de potentiële impact op de gezondheid van vrouwen is aanmerkelijk: “Er zijn veel onbeantwoorde vragen waardoor dit nog echt werk in uitvoering is. Dit zijn belangrijke vragen over het effect van geslachtshormonen op het hart- en vaatstelsel waar vervolgonderzoek voor nodig is.”

De bevindingen zijn in de Journal of the American College of Cardiology gepubliceerd.

 

- einde bericht -

 

Bron: Mijn Gezondheidsgids

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)