facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

woensdag, 28 juni 2017


Feedback aan therapeut en patient werkt het best

De resultaten van psychiatrische behandeling kunnen aanzienlijk verbeteren wanneer zowel therapeut als patiŽnt feedback krijgen over de voortgang van de therapie. Dat concludeert psycholoog Kim de Jong na onderzoek onder therapeuten en patiŽnten in de geestelijke gezondheidszorg.

Korte trajecten

De Jong stelde vast dat feedback, terugkoppeling over de voortgang van de therapie, vooral werkt als therapeut én patiënt die krijgen te zien. En dat feedback vooral resultaten oplevert in trajecten die korter duren dan 35 weken, bij patiënten die wat betreft behandelingsresultaten achterliggen op schema.

Zelfvertrouwen therapeut

De persoonlijke kenmerken van de therapeut spelen ook een belangrijke rol, stelt De Jong. ‘Feedback geven aan de behandelaar is effectiever naarmate deze meer vertrouwen heeft in diens eigen competenties als behandelaar.’ Ook bleek dat patiënten vooruit gingen als hun therapeut de feedback actief toepaste in de behandeling, onder meer in de vorm van huiswerkopdrachten. Patiënten moesten dan bijvoorbeeld gedragsoefeningen doen, of hun gevoelens en gedragingen in een dagboekje bijhouden. De vrouwelijke behandelaars die deelnamen aan de Jongs onderzoek bleken meer geneigd om feedback in de therapie te gebruiken dan hun mannelijke collega’s.

Waarom dit onderzoek?

‘Uit eerder Amerikaans onderzoek was al gebleken dat vooral patiënten die niet genoeg vooruit gaan in de behandeling, er baat bij kunnen hebben als hun behandelaars feedback krijgen’, vertelt De Jong. ‘Ik wilde weten in welke gevallen feedback de behandelresultaten helpt verbeteren en of de kenmerken van de behandelaar van invloed zijn op de effectiviteit van feedback.’

Invoering in de gezondheidszorg

Wat betekenen die bevindingen nu voor de praktijk? De Jong: ‘In de geestelijke gezondheidszorg wordt feedback aan de behandelaar nu op grote schaal ingevoerd. Mijn onderzoek laat zien dat niet alle vormen van feedback even effectief zijn, dus dat daar rekening mee gehouden moet worden. Ook is het nodig om voldoende aandacht te hebben voor de rol van de behandelaar, die kan bepalend zijn voor de effectiviteit.’
            
Vervolgonderzoek

De Jong gaat nu verder met een onderzoek waarin ze feedback uitbreidt met clinical support tools die informatie over het behandelproces geven en zo de behandelaar ondersteunen wanneer de behandeling niet goed verloopt er en een verhoogd risico op negatieve uitkomsten ontstaat.

 

- einde bericht -

 

Bron: Universiteit Leiden

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)