facebook  twitter  rss   mail

Nieuws van de Zorg- en Welzijnssector...

ZorgKrant.nl is een onderdeel van het ZorgPortaal.nl netwerk ...

dinsdag, 30 mei 2017


Hitteplan blijft actief en kans op smog aanwezig

Het Hitteplan blijft naar verwachting nog tot en met het weekend actief.

De waarschuwingscode geel van het KNMI blijft van kracht. Zolang dit warme weer aanhoudt is er ook kans op smog door ozon.

Aanhoudende hitte

Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Met het hitteplan roept het RIVM op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken. Met een kracht van 6 is de zon nog sterk. Blijf dus niet te lang in de zon en smeer goed in om verbranding van de huid te voorkomen.

Smog

Woensdag 24 augustus was de luchtkwaliteit in grote delen van het land ‘onvoldoende’, volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Donderdag 25 tot en met zondag 28 augustus blijft de kans op smog door ozon bestaan. Vooral in het zuiden en zuidoosten van Nederland kan dit voorkomen. Dat betekent dat naar verwachting de luchtkwaliteit ‘slecht’ zal zijn volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. 
Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. 

Maatregelen tegen de hitte en smog

  • Voldoende drinken;
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Tips, advies en hulp nodig?

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw huisarts en regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht vindt u op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI. Informatie over actuele en verwachte smogniveaus vindt u op de gezamenlijke website van alle meetnetten, NOS-Teletekst pagina 711 en 712, en de luchtkwaliteitsapp van het RIVM, GGD Amsterdam en DCMR. 

 

- einde bericht -

 

Bron: RIVM

 


 

Plaats uw reactie ...

Hieronder bent u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen. Als u niet bent ingelogd dan is er een extra handeling nodig.

U ontvangt na het plaatsen van uw reactie een e-mail die u moet bevestigen. Hierna is uw reactie pas zichtbaar. De opgegeven naam is zichtbaar voor bezoekers. Uw e-mail adres is niet zichtbaar voor bezoekers en is uitsluitend voor eenmalig gebruik.


(advertentie)

Aanvullende informatie bij dit bericht ...

 


Wat u moet weten over de bron en inhoud ...

De informatie binnen deze webpagina is (in de regel) van derden (informatieaanbieder). De juistheid en afkomst van dit bericht is niet voor 100% gegarandeerd. Lees voor informatie onze disclaimer. Berichten die ingaan tegen onze gedragscodes en/of de Nederlandse wetgeving worden z.s.m. verwijderd uit ons systeem. Klik hier om een bericht te rapporteren

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)